Site Overlay

Landgoed Ockenburgh

Laatste update: 2 september 2023

Landgoed Ockenburgh is een voormalig landhuis met landhuis in Den Haag. Het ligt ten westen van het centrum van Loosduinen, niet ver van de kust. Het is gratis, de oprit begint aan de Monsterseweg. Het landgoed maakt sinds 1990 deel uit van het Solleveld, een beschermd natuurmonument.

Eeuwenlang heeft Landgoed Ockenburg geen stervelingen ontvangen. Het landhuis was het domein van heren en jonkvrouwen en was slechts één keer per jaar open voor het publiek. Gelukkig zijn de tijden veranderd! Als bezoeker zie je nog sporen van verschillende mode- en landschapsstijlen. Zo zijn vanuit landhuis Ockenburgh drie rechte lijnen over het park te zien. De oprit van de Monsterseweg is daar een goed voorbeeld van. In de 19e eeuw bracht de Romantiek de Engelse stijl naar Okenberg. Er zijn kronkelende “dwaalroutes” en “wildheid” op het landgoed. Dat zie je op een Zwitsers feest: een eeuwenoud duin, begroeid met eeuwenoude beuken. Met de nodige verbeeldingskracht kan dit worden gezien als een miniatuur berglandschap.

De Villa
De villa is in 1654 gebouwd in opdracht van de 17e-eeuwse dichter Jacob Westerbaen. Na de Tweede Wereldoorlog was het vijftig jaar lang een populaire jeugdherberg. In 1996 zette de gemeente Den Haag het Rijksmonument te koop en via een burgerinitiatief slaagde men erin het pand te verwerven. Sinds 2018 is de Stichting Behoud Historische Dorpen Oakenburg (SHBO) eigenaar van de villa en bijbehorende gebouwen.

Meer dan 100 vrijwilligers hebben zich met man en macht ingezet om de villa te renoveren. Het is nu een ontmoetingsplaats geworden waar veel evenementen worden georganiseerd. Van kleine filmfestivals tot filmavonden, van boekpresentaties tot maandelijkse talkshows. Een bezoek waard!

Meer informatie