Site Overlay

Indrukwekkende herdenking Loosduinse gevallenen

Laatste update: 4 mei 2024

Ook dit jaar weer een grote opkomst bij de herdenking van de Loosduinse gevallenen in de tweede wereldoorlog. Er werd ook stilgestaan bij slachtoffers van alle zinloze oorlogen (een oorlog is altijd zinoos).

Nationale Herdenking: Herdenken en stilstaan bij alle slachtoffers

Op 4 mei herdenken we in Nederland al diegenen die tijdens oorlogen en vredesoperaties hun leven hebben gegeven. Of ze nu burger of militair waren, in Nederland of elders ter wereld, we staan stil bij hun offer.

De herdenking vindt plaats tijdens de Nationale Dodenherdenking, die jaarlijks op 4 mei plaatsvindt. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte om te gedenken. De centrale ceremonie vindt plaats op de Dam in Amsterdam, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In honderden steden en dorpen door heel Nederland worden daarnaast lokale herdenkingen georganiseerd.


Video: Frits van Gaans Youtube

https://www.facebook.com/groups/707538462706821/permalink/7106473436146593/

Oorspronkelijk herdachten we alleen de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 herdenken we officieel alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Dit omvat slachtoffers van de koloniale oorlog in Indonesië, maar ook van latere conflicten en vredesmissies.

De Nationale Herdenking is een moment om stil te staan bij de immense impact van oorlog en geweld. Het is een moment om te herdenken, te rouwen en te pleiten voor vrede. Het is ook een moment om dankbaarheid te tonen voor de vrijheid die we vandaag de dag hebben, en die mede mogelijk is gemaakt door de offers van velen.

Meer informatie over de Nationale Herdenking: