Site Overlay

Herdenkingsborden voormalig discotheek De Marathon onthuld

Laatste update: 14 juli 2024


Video: TV Loosduinen

De Marathon, voor velen, met name de oudere generatie, dé beroemdste discotheek van Nederland. Hoewel al 32 jaar gesloten, leeft de zaak voort in de harten van velen. Zaterdag is er weer een reünie en om die herinnering levend te houden, zijn er nu twee herdenkingsborden geplaatst: op de plek van de voormalige discotheek en op de locatie waar het allemaal begon.

Initiatiefnemer Charles Brussee, geboren en getogen Hagenaar, legt uit waar zijn passie voor De Marathon vandaan komt: “Ik heb sowieso belangstelling voor geschiedenis en ging er zelf weleens naartoe. Toen ik in 2018 naar de reünie ging, vlak voor de sloop, besefte ik: straks is het er niet meer, dan is alles weg.”

Foto: Haags Gemeentearchief

Samen met dj Eric Benjamin schreef hij een boek over de roemruchte discotheek. “Maar toen dat af was, was het voor mij nog niet klaar.”

Naast het herdenkingsbord op de plek van de discotheek, staat er nu ook een aan de Sportlaan, waar het in 1947 begon als rolschaatsbaan van de familie Ooms. “De gebroeders Ooms waren pioniers en openden de Eerste Haagsche Rolschaats Club. In de jaren zestig kwam de beatmuziek op en werd het een uitgaansgelegenheid met optredens van bands als Golden Earring en The Who.”

Twee herdenkingsborden voor één discotheek? Brussee verdedigt: “De Marathon heeft bijna 75 jaar bestaan. Dat is een onlosmakelijk deel van de Haagse geschiedenis. Voor de generatie die het heeft meegemaakt een mooie herinnering, voor de nieuwere generatie een stukje geschiedenis.”

De herdenkingsborden zijn een mooie manier om de herinnering aan De Marathon levend te houden. En wie weet, inspireert het de nieuwe generatie om te dansen op de plek waar ooit legendarische Haagse avonden plaatsvonden.

Meer info:

TV Loosduinen

Den Haag FM